Wil je alles weten over het hondenras poedel, poedel karakter en of deze hond een geschikte keuze voor jou is? Lees er hieronder alles over.

Een stukje geschiedenis van de poedel

De poedel is uit Duitsland afkomstig. De naam zou zijn afgeleid van het woord Pudel, dat waterplas betekent. Het verwijst naar de plek waar poedels het liefst verblijven, namelijk in het water.
Vroeger werd dit hondenras bij het jagen op eenden ingezet. Afgeschoten eenden werden door de poedel uit het water gehaald. In Frankrijk wordt een poedel daarom ook wel caniche genoemd. Caniche is afgeleid van cane (vrouwtjeseend).
Het ras ontstond door een barbet (Franse waterhond) met een ander ras te kruisen. Wanneer je goed naar het uiterlijk van een barbet kijkt, zie je sommige uiterlijkheden ook in de poedel terug.
Momenteel zijn er vier soorten poedels, namelijk de toypoedel, de dwergpoedel, de middelgrote (ookwel genoemd middelslag-) poedel en de grote poedel.

Het uiterlijk van de poedel

Een poedel is elegant en harmonisch gebouwd en straalt trots en activiteit uit. De kop is ovaalvorming en de snuit stevig en recht. De lange oren hangen langs de wangen af. De zwarte, bruine of amberkleurige ogen zijn amandelvormig. De poedel heeft een lange nek, een hoge borst en een korte rug, die overgaat in de gespierde maar toch slanke achterhand. De staart is kort en afhangend.

Kenmerkend voor een poedel is de vacht, die in twee vachttypen voorkomt, namelijk koorden en krullen. De koorden vormen rolletjes die een lengte van circa 20 centimeter hebben. De krullen zijn dicht en hebben dezelfde lengte. De vacht komt in verschillende kleuren voor zoals wit, zwart, bruin, rood vaalros, oranje vaalros en grijs. Een poedel verhaart amper en is dus hypoallergeen. Wel moet de vacht eens in de zes tot 8 weken worden getrimd. Door de dichte krullen en koorden is borstelen lastig.

Afhankelijk van het soort poedel varieert de schofthoogte van 24 (toypoedel) tot 60 centimeter (grote poedel). Het gewicht varieert van vier tot 22 kilo.

Levensverwachting van de poedel

Gezien de hoge levensverwachting van de poedel, 12 tot 15 jaar, én de uitdaging die een poedel nodig heeft, moet je echt van de aanschaf van dit ras overtuigd zijn. Waarschijnlijk hoeven we je niet meer te overtuigen. Poedels zijn namelijk erg energiek, intelligent en vrolijk. Lees verderop meer over het karakter en de kenmerken van dit hondenras.

Poedel karakter en kenmerken

Het karakter van een poedel hond is erg stabiel, zachtaardig, trouw en op het baasje gericht. Zijn intelligente karakter, liefde voor spelletjes en natuurlijk zijn vrolijk verschijning maakt dit een ideale gezinshond. Van de verschillende soorten is de koningspoedel het meest evenwichtig en tolerant, niet alleen voor kinderen maar ook ten opzichte van andere huisdieren. Als baasje moet je hem wel steeds een stapje voorblijven wanneer je hem iets probeert aan te leren, anders is de poedel jou een stap voor.

Samen spelen en bewegen

Een poedel hond is een hele energieke hond. Als het maar met beweging heeft te maken, vindt een poedel het allemaal geweldig. Dus lange wandelingen, rennen, samen fietsen en natuurlijk zwemmen.

Verder heeft een poedel veel afwisseling en uitdaging nodig. Leer hem of haar leuke trucjes maar wissel voldoende af. Behalve fysieke uitdaging heeft een poedel dus ook mentale uitdaging nodig.